Неслучайно почетният лидер на ДПС Ахмед Доган и неговият именит съпартиец

...
Неслучайно почетният лидер на ДПС Ахмед Доган и неговият именит съпартиец
Коментари Харесай

Президентът май пази благоразумна дистанция от Доган

Неслучайно почетният водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган и неговият прославен съпартиец – депутатът предприемач Делян Пеевски, се намират във фокуса на митинга, въпреки че официално са отвън властта. Хората имат вяра, че босовете на Движението играят също толкоз основна роля в ръководещата върхушка, колкото министър председателят Бойко Борисов и основният прокурор Иван Гешев, на които желаят оставките. Сметката е ясна - в случай че митингът обезглави държавното управление и държавното обвиняване, Доган и Пеевски ще изгубят доста от въздействието, което имат в страната.

Същата позиция интензивно пазят и всички по-разпознаваеми опозиционни фигури. Атаката на Христо Иванов – съпредседателя на „ Демократична България ”, против крайморската резиденция на Доган при Росенец, беше едно от събитията, които отпушиха гражданското неодобрение. От тогава насам Иванов не стопира да натиска за оставките на Борисов и Гешев, които сочи като заслон и острие на ползите на Движение за права и свободи. „... българската страна е изпаднала в дълбока взаимозависимост от Делян Пеевски и сараите на Доган .

Това е гръбнакът на корупционната необявена коалиция,

която ръководи страната от десетилетия ”, установи неотдавна той. Настойчивостта му толкоз тормози Борисов, че той стартира смешната тайна доктрина, че Движение за права и свободи и градската десница работили в съгласие против неговото държавно управление.

По същия метод приказват против Движението и от Българска социалистическа партия. Соцлидерът Корнелия Нинова заявява, че страната в действителност се ръководи от „ подмолната коалиция ГЕРБ - Движение за права и свободи ”. Окуражени, хората й започнаха един след различен да сипят остроти против партията на Доган, с която преди време дружно крепяха кабинета „ Орешарски ”. „ Премиерът Борисов сподели, че някой си Шиши – не го знам кой е този човек – е редил служебния кабинет на президента Радев . Кой беше финансов министър в кабинета на президента Радев? И аз, като премиера се притеснявам, че същият финансов министър е в този кабинет, и в мен поражда въпросът дали този Шиши, дето не го знам, отново не е пуснал дългата ръка и не е наредил и този кабинет ”, насмешливо разяснява соцдепутатът Манол Генов, откакто Кирил Ананиев беше определен за финансов министър, какъвто пост заемаше и в бившето служебно държавно управление. Това до момента не се случваше – социалистите по този начин намерено и подигравателно да употребяват споменавания под сурдинка преди прякор на Пеевски.

Парадоксално е, само че се случва пред очите ни – десни и леви, които другояче се ненавиждат и в червата, стрелят, всеки от своя окоп, против партията на Доган. На този декор прави необичайно усещане позицията, или по-скоро неналичието на такава, на президента Румен Радев. Държавният глава събра куража да излезе в офанзива „ на нож ” против Борисов и Гешев, че даже и да призове протестиращите да поемат след него. В същото време обаче не се вижда да демонстрира същата дръзка борбеност по отношение на Движение за права и свободи . Защо по този начин, откакто на митингите несъмнено половината лозунги са ориентирани против Доган и Пеевски?

 

Поначало Радев в никакъв случай не е обичал да приказва за Движение за права и свободи

 

Често в своите изказвания против ръководещите намесваше безконечния проблем на българската политика с „ обръчите от компании ”, без обаче изключително да задълбава. Най-много да насочи не напълно ясни подмятания от рода, че не поддържа „ бизнеса, който дебелее от публични поръчки в нарушаване на всевъзможни правила ”.

Когато избухна големият скандал с нападателните държавни гардове на Доган, президентът разгласи (не за първи път, в полза на истината), че на почетния водач на Движение за права и свободи и на Пеевски защита от НСО не им би трябвало. Това обаче беше просто неутрална констатация – без каквато и да било политическа оценка, каквато казусът несъмнено заслужаваше. Нещо повече – президентът и до момента заобикаля да даде такава във връзка с ролята на Движението в изпълнителната власт и прокуратурата , които той персонално и обществено разгласи за „ мутри ”.

 

Радев не реагира съответно даже на обвиняванията на Борисов,

 

че упоменатият „ Шиши ” му е определил министрите в служебното държавно управление. Само се ограничи да каже: „ Не познавам нито „ Шиши ”, нито Доган, нито Божков. Друг е давал – в тази ситуация министър-председателят Борисов, големи публични поръчки за милиарди таман на „ Шиши “. Друг е пушил пури, различен е раздавал банки, не моето държавно управление. Така че, който е имал алъш-вериш с целия този кръг, в този момент ще би трябвало да си носи следствията. ”

Добре, да приемем, че президентът не е имал „ алъш-вериш с този кръг ”. Трябва обаче да каже ясно какво мисли за партията, за чийто народен представител твърди, че е прибрал „ публични поръчки за милиарди ”. Радев счита държавното управление на ГЕРБ за „ мутри ”, нали по този начин? Е, какви съгласно него би трябвало да бъдат тогава тези, които са получавали милиарди от същото това държавно управление? Мутри ли са, или не са?

Ако подобен въпрос му идва допълнително, най-малко да каже дали счита Движение за права и свободи за ръководещи или съпротива. Въобще да каже каквото и да е, само че позиция за придвижването и неговите най-важни фигури би трябвало да има. Иначе просто не може да бъде измежду водачите на митинга, които са единни в малко неща, едно от които е негодуванието им против Доган и Пеевски. Ако продължи единствено с недоизказани мисли във връзка с „ Шиши ”, рано или късно Радев ще би трябвало да дава отговор на обвинявания, че поддържа благоразумна отдалеченост от Доган, тъй като има намерение да играе с него в бъдеще.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР